Duyurular

Hacettepe İletişim Öğretim Üyelerinden Homofobi Karşıtı Buluşma Medya-İletişim Forumu'na çağrı

18 Mayıs 2012 (Cuma), 10:00

HKB'den Medya-İletişim Forumu

Ankara'da, 18 Mayıs Cuma günü yapılacak “Medya-İletişim Forumu”nda, “Medyanın değişen-dönüşen çehresinden cinsiyetçi-ayrımcı söylemlere dair manzaralar” ele alınacak.

1 Mayıs'tan 17 Mayıs'a şiarıyla düzenlenen Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma'nın yedincisinde bir günlük “Medya-İletişim Forumu” yapılacak.

Ankara'da, 18 Mayıs Cuma günü yapılacak “Medya-İletişim Forumu”nda, “Medyanın değişen-dönüşen çehresinden cinsiyetçi-ayrımcı söylemlere dair manzaralar” ele alınacak.

Kaos GL Danışma Kurulu Medya-İletişim Çalışma Grubu'ndan Gülsüm Depeli ile Emek Çaylı, Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında yapılacak “Medya-İletişim Forumu” için çağrıda bulundular.

“Muhafazakârlaşan hassasiyetlerin en somut mecrası”

“Manzarayı Nasıl Görüyor ve Yorumluyoruz?” sorusuna cevap arayan Depeli ve Çaylı, medyanın değişen-dönüşen çehresinden cinsiyetçi-ayrımcı söylemlere dair manzarada “muhafazakârlaşan hassasiyetler”e dikkat çektiler.

“Medya her geçen gün daha bir “sosyal”leşiyor. Özellikle internet medyası alternatif haber kaynağı ve paylaşım ağları ile bizler için şüphesiz çok önemli. Öyle ki, mahkemelerden yollanan tweetler'le artık yargı süreçlerini dahi içeriden bir gözle izliyoruz, aktarıyoruz. Öte yandan, cezaevlerinde istihdam edilen gazeteci sayısının 100'ü geçtiği, köşe yazarlarının köşeye sıkışmış hissettirilmek istendiği içinde bulunduğumuz şu günlerde medya baskının, oto sansürün, muhafazakârlaşan hassasiyetlerin en somut mecrası oluyor. Kutsal-manevi değerlere hakaret iddiasıyla internet mecrasındaki yazarlar hakkında suç duyuruları haberleri peş peşe geliyor.”

“Medyanın ahlakı kimin ahlakı?”

Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyeleri Gülsüm Depeli ile Emek Çaylı, televizyon dizilerini, “duygusal şiddetin ve aile merkezli ağırlaştırılmış ahlaki kodların sorumlu taşıyıcısı” olarak değerlendirdiler.

“Dolaşıma soktukları travmatik hikâyeler bol bol gözyaşı üretiyor; ama hangi kolektiflik kurgusunun gözyaşları bunlar? Pek çok kimlik grubu bu hikâyenin hiçbir yerinde yok: ne anlatılanlar içinde, ne de ağlayanlar içinde bulabilirsiniz onları. Gazetelerde nefret suçları, kadınları hedef alan cinayetler yine münferit, yine üçüncü sayfalardan duyulmayı bekliyorlar.”

Forum başlıkları neler?

Kaos GL Danışma Kurulu Medya-İletişim Çalışma Grubu'ndan Gülsüm Depeli ile Emek Çaylı, Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında düzenlenecek “Medya-İletişim Forumu”nda ele alınacak başlıkları şöyle sıraladılar.

“Medyanın sahiplik ve güç yapıları üzerine yeni ve güncel neler söylenebilir? Medyadaki dönüşümlerin bizimle alakası nedir? Medya neleri aktarır, neleri aktarmaz? Kimin haberini kime nasıl iletir? Örneğin, azınlıklar, mülksüzler, heteroseksüel olmayanlar, kadınlar medyanın şamar oğlanı mıdırlar? Ayrımcı ve homofobik söylemler yaygın medyanın etik sorumluluğundan nasıl olur da kurtulur?”

Forumun hareket noktaları

Genel muhafazakârlaşma resmi altında, medyanın hem olanaklar hem de kısıtlılıklar boyutuyla enine boyuna tartışılması gerektiğini vurgulayan Depeli ile Çaylı, “Medya-İletişim Forumu”ndaki hareket noktalarını ise şöyle sıraladılar:

Yaygın medya ile temasımızı ve mesafemizi dikkatli düzenleyebilmek…
Medya'nın zorunlu heteroseksüellik dayatmasının başta aile olmak üzere bütün ayrımcılık formlarının söylemsel kaynaklarını dökmek…
Medyadaki homofobik temsil biçimlerini ve medyadaki ‘temsili' eşcinselin hangi eşcinsel olduğunu, analiz ve ifşa etmek…
Kendi sözümüzü söylemenin, kendi haberlerimizi yapmanın ve yaygınlaştırmanın olanaklarını genişletebilmek…

Buluşma için kiminle iletişime geçebilirim?

Homofobi Karşıtı Buluşma Koordinasyonu: Nevin Öztop & Ali Erol
Kaos GL Derneği: GMK Bulvarı, 29/12, Kat:6, Demirtepe/Kızılay – Ankara
Tel: 0312 230 0358 Faks: 0312 230 6277
Ali Erol alierol@kaosgl.org
Nevin Öztop nevin@kaosgl.org