Duyurular

İletişim Fakültesi Belgesel Haftası Gösterim Programı

12 Kasım 2012 (Pazartesi)
16 Kasım 2012 (Cuma)

Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi, 12-16 Kasım 2012 tarihleri arasında, Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Tuğrul İnal Salonu'nda belgesel film gösterimleri düzenleyecektir.


12 Kasım Pazartesi
14.00 Mustafa'nın Yaşam Zinciri

13 Kasım Salı
14.00 Bedensiz Ruhlar

14 Kasım Çarşamba
14.00 Ben Geldim Gidiyorum
14.30 Faili Devlet

15 Kasım Perşembe
14.00 Selam'ın Annesi
14.30 Yuva

16 Kasım Cuma
14.00 Çöp
14.30 Evcilik

Mustafa'nın Yaşam Zinciri

Yönetmen: Doğu Akıncı
Süre : 90'
Yapım Yılı: 2012

Yoksul bir ailenin en küçüğüdür Mustafa. Zihinsel özürlüdür ve şizofreni hastasıdır.
Ömrü boyunca sadece annesi olmuştur yanında. Artık yaslanmış, yorgun
düşmüştür. Yasamak için her zamankinden daha çok bakıma muhtaçtır. Tüm
kardeşler ilk kez ve belki de son kez ona destek olurlar. Onu hayatta tutmaya
çalışırlar. Ve bize Mustafa'nın hikayesini, kendi hikayelerini anlatırlar.


Bedensiz Ruhlar

Yönetmen: Sabite Kaya
Süre : 59'
Yapım Yılı: 2011

Film, mahremiyet adı altında, sırlarla bezenip gizlenmiş fuhuş dünyasında, istemeden bulunan, zorla sermayeleştirilerek genelev ya da başka fuhuş sektörlerine satılan genç kız ya da kadınların bu sektörden kurtulmak için verdikleri mücadeleyi ve kurtulduktan sonrada aileden dışlanmış ve ekonomik sıkıntılar içerisinde hayata tutunma hikâyelerini sinemasal bir dille anlatır. Her genç insan gibi büyük hayaller ve umutlarla başlayan hayatlarının, zaman içerisinde ailesel ya da toplumsal etkenler nedeniyle ne tür değişimlere uğradığını gözlemleyip, sokaklarla tanışmaları ve sokağı tercih etme nedenleri araştırılmıştır.


Ben Geldim Gidiyorum

Yönetmen: Metin Akdemir
Süre : 15'
Yapım yılı: 2011

“Ben Geldim Gidiyorum”, İstanbul'un kalabalık, renkli, gürültü seslerinden hareketle sokak satıcılarının seslenişlerinin (seslerinin) bu kente kattıklarını irdeliyor. Ses ve pazarlamanın ayrılmaz birlikteliğinin altını seyyar satıcıların seslerinin yankısıyla çiziyor.


Faili Devlet

Yönetmen: Veysi Atay
Süre : 57'
Yapım Yılı: 2011

1990'lı yıllarda Kürt coğrafyasında pek çok insan gözaltında işkenceli sorgulardan geçirildi; devletin kurduğu Jitem, Hizbul-kontra gibi, devletin dışında görünen ama bütün silahını, parasını ve gücünü devletten alan para militer güçler insanları kaybetti, katletti. Ortak söylemleri ise hep “biz yapmadık” oldu.
Belgesel, 1990-95 yıllarında, katliamların en acımasız şekilde yaşandığı Cizre'de devlet tarafından kaybedilen-infaz edilen insanların hikâyesini, 10 kayıp ailesinin tanıklığının yanı sıra, o katliamlar içerisinde yer almış bazı itirafçıların, avukatların röportajları ve döneme ait arşivler aracılığıyla anlatmaktadır.


Selam'ın Annesi

Yönetmen: Elif Ergezen
Süre : 15'
Yapım Yılı: 2012

Belgesel sinemacı Elif Ergezen bir grup sinemacıyla birlikte 21 Ocak 2012 günü Uludere'ye gitti. Uludere konusunda yaşanan dezenformasyon nedeniyle bir belgesel sinemacı olarak gözüyle görmesi gerektiğini düşündüğünü söylüyor Elif Ergezen.
"Oğlunu katliamda yitirmiş bir anne bana yazdığı bir şiir uzattı, 'Al götür, herkes duysun' dedi. Bu videoyla bu emaneti sizlerle paylaşıyorum. 'Edi bese' diyor, Selam'ın annesi, 'Artık yeter...'"


Yuva

Yönetmen: Ebubekir Çetinkaya
Süre : 53'
Yapım Yılı: 2012

Her gün dünyada yüzlerce çocuk ve kadın aile içerisinde cinsel tacize ve tecavüze uğruyor. Görmezden geldiğimiz yaralar ve duymak istemediğimiz sözlerle karşılaşıyoruz filmde. Beş kişinin bize anlattığı öyküleri dinlerken toplumun “mutlu aile” tablosuna bu defa sorgulayamadığımız değerlerimiz ve tabularımızla yüzleşerek bakıyoruz.


Çöp

Yönetmen: Burak Türten
Süre : 19'
Yapım Yılı: 2011

Farklı şehirlerden göç edip belediye çöplüklerinde çadır kurarak tüm yaşamlarını orada geçiren orada yatıp kalkan, çocuklarını okullarına dahi oradan gönderen insanların yaşamı. Tüm hayatları çöplüklerde geri dönüşüm malzemelerini toplayarak geçiren insanlar günlük 10 lira kazanç için bu eziyete katlanıyorlar. Üzerine de kazandıkları paranın yarısını çöp sahibine (şıha) veriyorlar. Bu insanlık dışı duruma tüm kurumlar sessiz kalıyor, göz yumuyor. Belgesel, yaşanan dram ve eziyetin ufak bir kesiti olma özelliği taşıyor.


Evcilik

Yönetmen: Bingöl Elmas
Süre : 56'
Yapım Yılı: 2012

Dünyanın pek çok ülkesinde çocuklar, aileleri ve gelenekler tarafından kurgulanmış evcilikler oynuyor. Film, pek çoğumuzun geçmişte kaldığını sandığı, ancak hâlâ çok can yakan erken evlilik sorununu ele alıyor. Erken yaşta evlenmiş ve bunun ağır sonuçlarına maruz kalmış dört karakterin hikâyesini anlatıyor. Uluslararası sözleşmelere göre erken evlilik, çocuk istismarı, insan hakları ihlali ve bir halk sağlığı sorunu. Filmdeki kahramanlarımızdan biri şöyle diyor: “Evlilik mi? İnsanlar bana eziyet etmek için sıraya mı girmişti yoksa başka bir şey miydi, ben hâlâ adını koyamadım.”

Bilgi için:

Hacettepe Üniversitesi
İletişim Fakültesi
Prodüksiyon Birimi

Sibel Tekin
Tel : (0312) 297 62 25 dhl. 122
E-mail : stekin@hacettepe.edu.tr