Etkinlikler

İletişim Fakültesi Belgesel Haftası (Güz 2010) etkinliği gerçekleştirildi.

18 Ekim 2010

Fakültemizce, 18-22 Ekim 2010 tarihleri arasında, Edebiyat Fakültesi Tiyatro ve Konferans Salonu'nda belgesel film gösterimleri düzenlenmiştir.

18 Ekim Pazartesi 14.00 Pipa'ya Mektubum

19 Ekim Salı 14.00 Hep Sizi Beklemiştik

20 Ekim Çarşamba 14.00 X

21 Ekim Perşembe 14.00 Kaybedenler “Ekinim Nerede?”
14.40 Kaybedenler “Evim Nerede?”
15.20 Kaybedenler “Canım Nerede?”
16.00 Kaybedenler “Ezgim Nerede?”

22 Ekim Cuma 14.00 Muazzez İlmiye Çığ ile Zamanda Yolculuk
14.45 Mükellef

X

Yönetmen : Özgür Arık
Süre : 53'
Yapım Yılı : 2007

Belgesel, Ankara'nın en “namlı” mahallelerinden Çinçin, Yenidoğan ve İsmetpaşa'da, kent merkezinden ayrı yaşanan hayatı gösteriyor. Dışında yaşayanlar için tekinsiz sayılan, adları kötülük ve şiddetle birlikte anılan mahallelerde, kentsel dönüşüm projeleriyle yaşanan yıkımları ve değişimi konu alıyor. Bir yandan yıkım sürecini izlerken, diğer yandan gecekondu mahalleleri arasında gidiş gelişlerle, bir günün hikayesini ve yıkılacak evlerin duvarlarındaki “X” işaretlerinin ardındaki yaşamları görüntülemeye çalışıyor.

Hep Sizi Beklemiştik

Yönetmen : Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi Sinema Atölyesi
Süre : 57'
Yapım Yılı : 2010

'...İzleyeceğiniz direniş öyküsü; ezilen ve ezenler olduğu sürece dünyanın herhangi bir yerinde, herhangi bir zamanda yaşanmış olabilirdi. Bu kez;

Ülke:Türkiye.
Yıl: 2010.

Aslında, önce tütün, sonra üretici bitirilmişti. Sıra artık işçiye gelmişti.

146 yıllık TEKEL yabancı sermayeye peşkeş çekildi. İşçiler 4-C denilen kölelik sözleşmesi ile tanıştı. İş güvencesinin olmadığı, maaşların neredeyse yarıya düştüğü ve örgütlenme hakkının gasp edildiği bir kölelik sözleşmesi ile...

İtiraz ettiler.Meydan okudular haklarındaki fermana...Bir direniş çığlığının peşine düştüler;ÖLMEK VAR; DÖNMEK YOK! ...'


Pipa'ya Mektubum

Yönetmen : Bingöl Elmas
Süre : 60'
Yapım yılı : 2010

Pippa'ya Mektubum bir yol filmi. Dünya barışı için beyaz gelinlik giyip Milano'dan otostopla yola çıkan Pippa Bacca'nın yolculuğu, Türkiye'de, Gebze Ballıkayalar'da uğradığı saldırıyla çok üzücü bir şekilde sonlanmıştı. Türkiye'nin siyasi liderleri, basını ve aydınları olayı kınarken, birçok insan da Türkiye'de binlerce kadının her gün tekrar tekrar maruz kaldığı şiddet olaylarına bu olaydaki kadar güçlü tepki verilmediği için öfkeliydi. Film, Bingöl Elmas'ın yine otostopla, ama bu sefer siyah bir gelinlikle, “Barış Gelini”nin yarım kalan yolculuğuna devam etmesini anlatıyor. Kameralı yolculuk, Pippa'nın son otostop yaptığı yerden başlayıp Suriye sınırında son buluyor. Türkiye yollarında maço kültürün ve şiddetin temsil biçimlerinin ve de temsilcilerinin izini süren Bingöl, erkeklere ait alanlarda, otobanlarda, ve kamyonlarda kadın olarak gezinip hiçbir tacize, tecavüze uğramadan var olabilmek, aynı zamanda da kamyon şoförleriyle Pippa'dan, tacizden, “erkeklikten” bahsetmek istemiş. Ortaya çıkan film, beklenebileceği üzere karanlık bir film değil; Bingöl Elmas film boyunca kızgın değil, asık suratlı değil, amacı birilerini azarlamak ya da birilerine ders vermek de değil. Her zaman samimi ve hatta zaman zaman esprili bir bakışla, hem olanları anlamaya çalışıyor, hem de olabilecekleri hayal ederek umuda selam gönderiyor.


Kaybedenler

Yönetmen : Gül Büyükbeşe Muyan
Süre : 4 x 30'
Yapım Yılı : 2009

Dört Bölümlük Bir Belgesel Dizi

Neoliberalizm, yeni bir ekonomik düzen anlamına geldiği kadar, yeni bir sosyal örgütlenme anlamına da geliyor.

Durum, Türkiye'de de farklı değil. Yirminci yüzyılın neredeyse ikinci yarısına kadar gündelik yaşamın “olmazsa olmazları” olarak algıladığımız birçok mekân, semt, kent, kurum yaşamımızdan usulca gitti. 80'lere dek ailecek gidilen gazinolar, kentin eteklerinde sığındıkları evleri yıkılanlar, vincin tepesinden düşüp ölenler, toprağı giderek küçülüp verimsizleştiği için ekmeğini aramak için yollara düşenler… Onlar günümüzün kaybedenleri; kaybettikleri yerleri büyük alışveriş merkezleri, güvenlikli siteler, kentsel dönüşüm projeleri, büyük tarım arazileri, dev çiftlikler, irili ufaklı mafya grupları ve kentin bağrına sokulan şiddet eylemleri doldurdu.

1. Bölüm: “Ekinim Nerede?”
Tarımdaki neoliberal politikaların yol açtığı yıkımı; Şanlıurfa-Suruç'daki mevsimlik işçilerin ve Mardin-Kızıltpe'de yoksullaşmış bir eski zaman ağasının gözünden anlatıyor.

2. Bölüm: “Evim Nerede?”
Kent arazisinin rant değerinin anlaşılması ile başlayan kentsel dönüşüm projelerinin eviz bıraktığı insanları anlatıyor; İstanbul Küçükçekmece-Ayazma'da iki yıl çadırda yaşayan Kasım Aydın ve ailesini, İstanbul Güngören-Tozkoparan'da başlarına geleceklere direnmeye gayret eden Pevrüldane Dündar, Ömer Kiriş ve dğr Tozkoparanlıları...

3. Bölüm: “Canım Nerede?”
Sosyal güvencesizlik ve taşeronlaşmanın laboratuarı niteliğindeki Tuzla Tersaneler Bölgesindeki çalışma koşulları ve yiten canları anlatıyor.

4. Bölüm: “Ezgim Nerede?”
12 Eyül 1980'le eşzamanlı olarak Türkiye'yi etkisi altına alan neoliberalizmle birlikte kültürün farklılaşmasını ve giderek eriyen toplumsal örgütlnmeyi anlatıyor. Geçmiş zaman gazinolarından sanatçıların, Sadık Dinçer'in, Serpil Yağmur'un, Gürol yılmaz ve Müzik-Sen Başkanı Mehmet Çırıka'nın gözüyle...


Mükellef

Yönetmen : Elif Ergezen
Süre : 27'
Yapım Yılı : 2010

Film, Zonguldak Kandilli maden ocaklarında işçi mükellefiyeti dönemindeki devletçilik uygulamalarından bugünkü özelleştirme politikalarına uzanan bir dede-torun ve bir baba-oğulun paralel öykülerini işliyor.


Muazzez İlmiye Çığ ile Zamanda Yolculuk

Yönetmen : Tülin Erarslan
Süre : 40'
Yapım Yıl : 2009

Türkiye'nin ilk Sümerologlarından biri olan Muazzez İlmiye Çığ anlatılıyor. Bu belgesel fonunda Cumhuriyetin olduğu bir yol belgeselidir. Fazla rağbet görmeyen bir alanda çalışıp, bilgiyi, belgeyi yaşadığı topluma aktarmayı başarmış bir insanın öyküsüdür.