Yönetmen : Yusuf Kenan Beysülen
Süre : 95'
Yapım Yılı : 2015
Belgesel, ana dili Ermeniceyi öğrenmesi için İstanbul'a gönderilen, yıllar sonra Diyarbakır'ın geçmişte kalan, unutulan sosyal, kültürel dokusunu Diyarbakırlı Margos Usta olarak kalemiyle hayatımıza tekrar kazandıran Mıgırdiç Margosyan ve Diyarbakır'a dairdir.
Yönetmen : Emel Çelebi
Süre : 55'
Yapım Yılı : 2014
Yönetmen Emel Çelebi'nin Gündelikçi (2006) adlı belgeseli, ekmeğini başkalarının kirini temizleyerek kazanan kadınların öyküsünü anlatıyordu. Bir tür devam filmi olan Külkedisi Değiliz! ise yıllarca hiçbir sosyal güvencesi olmadan çalışan, iş kazası geçiren, sakat kalan, hatta cam silerken düşüp hayatını kaybeden ev işçilerinin sendikalaşma mücadelesine tanıklık ediyor. Filmde, ev işçisi kadınların, emeklerinin görünür hale gelmesi, ev işinin İş Yasası kapsamına alınması ve hükümetin ev işçilerine insanca çalışma koşulları tanıması için verdiği mücadeleyi izliyoruz.
Yönetmen : Zeynel Koç, Cenk Örtülü
Süre : 54'
Yapım Yılı : 2014
Toplu mezarlarda yakınlarının kemiklerini arayan insanlar ve onları fotoğraflayan belgesel fotoğrafçısı Selim... “Babama son görevimi yapamadım” diyen Adnan'ın, “Bir mezarımız olsaydı derdimizi anlatırdık” diyen Türkan annenin, “Yüreğinin üstündeki taşa kurban olayım!” diyen Şerife ananın hikâyelerini dinlerken, kaybettiği oğlunun bir mezarının olmayışının ağırlığını taşımaya çalışıyor. Devlet, toplu mezarları kepçelerle, iş makineleriyle açıp kayıp yakınlarına bir travma daha yaşattığında, Kürt coğrafyasında adalet adına kat edilmesi gereken epey bir yol olduğunu görür Selim.
Yönetmen : Gül Büyükbeşe
Süre : 38'
Yapım Yılı : 2015
Karadeniz'de hamsi avı Ekim'in sonlarına doğru başlar.
Gırgır teknesi yaklaşık 30 metre açıkta avlanmak üzere hazırlanır. 35-40 gemici bir ay kalacakları bu tekneye Ekim ayında biner, teknenin kabinlerinde kalır, verilen kumanyayı yer ve durmadan çalışırlar. Bir başka ekip ise büyük gırgır teknesini karadan takip eder. Kara işçilerinin temel sorumluluğu avlanan balığı, sabah 04.30'da başlayan balık mezadına yetişecek hale getirmek, kasalamaktır. Derin sularda, kara kıyılarında bu faaliyet sürerken, aynı gece takalar da açılır denize… Kendi deyimleriyle büyük teknelerin bir seferde avladığı balık miktarını, 400 yıl yaşasalar da görmek imkânları olmayan takacılar, gece boyunca avlanır. Sabaha birkaç kilo balık bulmak umuduyla…Hamsinin hummalı faaliyeti gece boyu sürer; işçiye dinlenmek için gün ışığı kalır. “Hamsiye” adlı belgesel işte bu geceyi anlatıyor.
Yapım : Hafıza Kaydı
Süre : 38'
Yapım Yılı : 2015
Hafıza Kaydı'nın hazırladığı belgeseli Kabuk Çorum Olayları'nı konu alıyor. Olaylar, 12 Eylül öncesinin siyasi ikliminde, 29 Mayıs ve 4 Temmuz 1980 arasında iki dalga şeklinde yaşandı. 27 Mayıs'ta MHP Genel Başkan Yardımcısı Gün Sazak'ın öldürülmesi ardından başlayan gerginlikler 31 Mayıs'a kadar sürdü. Haziran ayı boyunca ara ara devam eden saldırılar, 4 Temmuz günü "Aleviler cami bombaladı" söylentisinin Cuma namazı bitiminde tüm camilerde aynı anda yayılmasıyla katliama dönüştü.
Yönetmen : Yasin Semiz
Süre : 55'
Yapım Yılı : 2014
Eymir Gölü ve arazisi ODTÜ yönetimine devredildikten sonra, üniversite 60′lı yıllardan itibaren öğrencisi, işçisi, akademisyeni ve Ankara halkıyla birlikte bu araziyi ağaçlandırdı, bakımını üstlendi ve buraya hayat verdi. Yapılan ağaçlandırma çalışmaları 1995 yılında dünyaca ünlü Ağa Han Mimarlık Ödülü'ne layık görüldü. Fakat aynı yıllarda çeşitli çıkar grupları gölden ve artık ağaçlandırılmış yemyeşil çevresinden rant elde edilebileceğinin farkına vardığı için, ODTÜ'nün bu göle iyi bakamadığı, gölün halka kapalı olduğu gibi asılsız iddialar ortaya atılmaya başlandı. Bugünlerde bazı siyasetçiler yeni çıkan yasaları öne sürerek bu gölün ODTÜ'den alınması gerektiğini savunuyor. Aynı zamanda gölün çevresinde gökdelenler yükselmekte, site inşaatları son hızla devam etmekte. Bu belgesel, Eymir Gölü'nün insan eliyle tekrardan nasıl yeşerdiğini anlatıyor ve son dönemdeki yapılaşma baskısını sorular sorarak ele alıyor.
Bilgi için:
Hacettepe Üniversitesi
İletişim Fakültesi
Prodüksiyon Birimi
Sibel Tekin
Tel : (0312) 297 62 25 / 122
E-mail: stekin@hacettepe.edu.tr