Moment Dergi’nin gelecek sayısı, çağımızın en kritik tartışmalarından biri olan “Antroposen” kavramını mercek altına almayı amaçlıyor. Fen bilimciler Crutzen ve Stoermer tarafından 1980’lerin sonlarında dolaşıma sokulan bu kavram, insan faaliyetlerinin gezegenimiz üzerindeki canlı ve cansız varlıklar üzerindeki dönüştürücü ve yıkıcı etkisini tarihsel bir dönem fikri çerçevesinde tanımlıyor. Krizler derinleşirken, bu tartışma fen bilimlerinin ötesinde yankılar uyandırdı ve alternatiflerini ortaya çıkardı. Başta Moore’un “kapitalosen” ve Haraway’in “chthulucene” ve “plantationocene” tartışmaları olmak üzere günümüzde bu kavramın çok sayıda farklı kullanımı bulunuyor. Yaşadığımız krizlerin etkileri, gezegenimizi, insanları ve insan dışı canlıları, toplumları ve kültürleriyle her gün daha çok etkilerken, bu kavram etrafındaki sorgulamalar, sosyal ve beşeri bilimler için zengin bir araştırma ve tartışma alanı sunuyor.
Moment Dergi olarak “Antroposen çağda derinleşen krizlerle gezegenimiz, insanlar, toplumlar ve kültürler nereye gidiyor” diye soruyoruz. İnsan-dışı canlıları ya da insan-olmayan hayvanları bizimle birlikte nereye götürüyoruz? Mevcut krizlerin peş peşe geldiği ve çevre adaleti fikrinin öne çıktığı bu süreçte çevre ve ekoloji hareketleri nereye gidiyor? Çevre ve ekoloji çalışmalarında son gelişmeler neler? Bu özel sayıda, Antroposen’in sosyal, kültürel, siyasal ve ekonomik boyutlarını ele alan özgün araştırma makalelerine yer vermeyi amaçlıyoruz.
Antroposen’in toplumsal yaşam, kültürel pratikler ve insan-doğa ilişkileri üzerindeki çok katmanlı etkilerini ele alan çalışmalarınızı bekliyoruz. Sosyal ve beşeri bilimlerin her alanından Antroposen ve çevresindeki konuları ele alan ampirik ve kuramsal çalışmalarınıza, kitap eleştirilerinize, değini yazılarınıza ve röportajlarınıza açık olduğumuzu belirtmek isteriz. Yazılarınızı Türkçe ya da İngilizce olarak yollayabilirsiniz.
Bu sayı için tema önerilerimiz -bu başlıklarla sınırlı olmamak kaydıyla- şunlardır:
Tema harici yazı kabul etmeyeceğimiz yeni sayımız için metinlerinizi 16 Mart 2025 tarihine kadar aşağıdaki linke tıklayarak DergiPark üzerinden gönderebilirsiniz.
Tema editörleri:
Mehmet Bozok ve Burak Kesgin