Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi, 07-11 Mart 2011 tarihleri arasında, Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Tuğrul İnal Salonu'nda belgesel film gösterimleri düzenlemiş ve yoğun kar yağışı sonucu 9-10 Mart 2011 tarihlerinde okulumuzun tatil olması nedeniyle, bu tarihlerde gösterilmesi planlanan "5 No'lu Cezaevi" ve "Ordu'da Bir Argonot" filmlerinin gösterimi iptal edilmişti.
28 Nisan 2011 tarihinde gösterimi yapılamayan filmler toplu olarak izleyiciyle buluştu.
10.30 5 No'lu Cezaevi
14.00 Ordu'da Bir Argonot
15.15 Herkes Uyurken
5 No'lu Cezaevi
Yönetmen: Çayan Demirel
Yapımcı: Ayşe Çetinbaş
Süre: 97'
Yapım Yılı: 2009
Bu belgesel 12 Eylül askeri darbesinden sonra yakın tarihimizin en vahşi devlet terörünün uygulandığı Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi'nde yaşananları gözler önüne seriyor. Belgesel çoğunun Kürt olduğu bu cezaevinde tüm tutuklulara devlet tarafından ne tür akıl almaz sistematik işkencelerin yapıldığını ve nasıl Türkleştirme politikalarının uygulandığını gösteriyor. Dönemin askeri yetkilileri cezaevini bir ‘askeri okul' olarak nitelerken tutuklular o dönemi ‘vahşet yılları' olarak hatırlıyor. Onlara göre bu vahşetin zincirlerini kırabilmek için de tek bir yol vardı o da direnmek veya kendini feda etmek. Tutuklular zincirleri kırmak için mücadele ettiler ve ‘5 Nolu Cezaevi:1980 belgeseli neredeyse 30 yıl sonra yaşananları tanıkların ağzından bizlere aktarıyor.
Ordu'da Bir Argonot
Yönetmen: Rüya Arzu Köksal
Yapımcı: Rüya Arzu Köksal
Süre: 65'
Yapım Yıl: 2010
“Şehrimi, buraya palmiye diken zihniyete hiçbir zaman teslim etmeyeceğim.” Enis Ayar (filmden)
Konu Karadeniz ve doğa sevgisi olunca akla hemen gelecek “birkaç iyi adam”dan biri Argonot Enis… İstanbul-Ordu arasındaki 1000 kilometrelik yaya yürüyüşü ya da Vosvos şenliği gibi, gerçekleştirdiği çeşitli bireysel ve toplu etkinliklerle tanınan; kimilerinin 68'li Fruko diye andığı; adı artık efsaneleşmiş olan Enis Ayar'ı bu filmle bir- likte, yaşadığı ve güzelleştirmek için mücadele ettiği Ordu'da tanıma fırsatını elde ediyoruz. Orduluların ağzından Enis Ayar'ı tanırken, ömrünü çevresindeki güzellikleri arttırmaya ve paylaşmaya adamış bir insanın bütün zorluklara rağmen neler yapılabileceğini görüyoruz ve de her şeye rağmen bu çabaların sonuç alabileceğinin güzel bir örneğine tanık oluyoruz. Çevresindeki doğa ve kültür değerlerini koruma güdüsü ve tükenmek bilmeyen enerjisiyle projeden projeye koşan, yaşadığı şehrin yaşamını etkilemiş bu 60'lık delikanlı bize her şehre bir Enis Ayar gerek dedirtiyor.
Herkes Uyurken
Yönetmen: Erdem Murat Çelikler
Yapımcı: Ayfer Tokatlıoğlu
Süre: 60'
Yapım yılı: 2010
Belgesel, İstanbul sokaklarında yaşayıp çalışan insanlara yardım etmek için onların fotoğraflarını çekmeye başlayan ve zamanla tanınmış bir fotoğrafçıya dönüşen ortayaşlı taksi şöförü Şevket Şahintaş'ın iki yılına tanıklık ediyor. İlk sergisinin açılışıyla birlikte, iç hesaplaşması kabarmaktadır: çarpıcı fotoğrafları sayesinde yaşadığı geç gelen başarının tadını çıkarırken, fotoğraflarındaki insanlara yardımcı olmayı düşünerek fotoğraf çekmeye başladığı için çabalarının boşa gittiğini hissetmektedir.