Öğr. Gör. Sibel Tekin
Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü
Radyo - Televizyon ABD
HÜ İletişim Fakültesi Rektörlük Binası 11. Kat 06800 Beytepe / Ankara
Ders Programı

İletişim Fakültesi Belgesel Haftası

Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Prodüksiyon Atölyesi, 21-22 Kasım 2021 tarihlerinde, Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Tuğrul İnal Salonu'nda belgesel film gösterimleri düzenleyecektir.

 

  21 Kasım        

10.30

Fenomen 3.0 9:16 Seval Haymatlos Gaip
13.30 Kül Rüzgarın Götürdüğü Bu da mı Gol Değil? Kızgın Topraklar  
15.00 Afrikalı Uşaklar Gördünüz mü? 24 Dakika Smirna'nın Çukuru  
  22 Kasım        
10:30 Afrikalı Uşaklar Gördünüz mü? 24 Dakika Smirna'nın Çukuru Gaip
13:30 Fenomen 3.0 9:16 Seval Haymatlos  
15:00 Kül Rüzgarın Götürdüğü Bu da mı Gol Değil? Kızgın Topraklar  

 Afrikalı Uşaklar
Bayram Fidanboy - 18'

Daha iyi bir yaşam sürebilmek ve Afrika'daki ailelerine bakabilmek için Afrika kıtasının çeşitli ülkelerinden göç edip sezonluk işçi olarak Türkiye'ye gelen insanların hikâyesi… Daha çok İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde görmeye alışkın olduğumuz Afrikalı göçmenler, Rize'nin çay bahçelerinde çay topluyor. Doğdukları topraklar geniş düzlüklerden oluşan göçmenlerin, yaşam mücadelesi uğruna hayatlarında ilk kez karşılaştıkları sarp yamaçlardaki mücadeleleri ve bölge insanı ile olan ilişkileri Afrikalı Uşaklar'da.


Bu da mı Gol Değil?
Feyzi Baran, Kamil Kahraman - 19'

Çok küçük yaşta babasını kaybeden Azize ailesiyle amcasının yaşadığı köye taşınır. Kardeşlerine göz kulak olması için gönderildiği ilkokulda hayatını değiştirecek futbolla tanışır. Hayatı boyunca futbolun peşinden koşar ve bu nedenle evlenmez. Tam umudunu kaybetmeye başladığında, 48 yaşında, lisanslı bir futbolcu olur ancak bir kadın futbolcu için mücadele asla bitmeyecektir.


Fenomen 3.0
Selin Su Kılınçarslan - 18'

Sosyal medya birçok sektörü kökten değiştirdi, hayatımıza yeni meslekler ve yeni kavramlar kattı. Eskiden hayatımıza yön veren film karakterleri ve roman kahramanları yerlerini “influencer” adı verilen yeni figürlere bırakmış durumda. Peki topluma yön veren bu kişilerin hayatlarına kimler yön veriyor? Arkalarında nasıl bir sistem var? Hepimiz gibi görünen bu insanlar nasıl “influencer” oluyor? Fenomen 3.0 “influencer marketing” kavramının mutfağına ışık tutarak ekranlarımızda gördüklerimizin arka planında neler olduğunu ve fenomen endüstrisinin yeni versiyonunu anlamaya çalışmaktadır.


Gaip
Gülperi Alkan - 16'

Siz nesiniz? Ne kadar kusursuzsunuz? Gerçekten o bedene mi sahip olmak istiyorsunuz? Yoksa o bedenin içinde mi kayboldunuz? Toplumun kusursuz beden kuralı ile oluşturduğu dünyaya eşlik etmeye çalışan bir insanın, bedenindeki gaipliği ve yaşama bozuk seslere rağmen eşlik edişini seyrettirmektedir.


Gördünüz mü?
Şevval Bozacı - 35'

Sakarya'nın Hendek ilçesinde, 3 Temmuz 2020 tarihinde havai fişek fabrikasında bir patlama meydana geldi. İş güvenliği kurallarının uygulanmaması sebebiyle yaşanan patlamada 7 işçi hayatını kaybetti. ”Gördünüz mü?” patlamada yakınlarını kaybedenlerin anlatımıyla o gün yaşananları ve sonrasındaki yargı sürecini anlatıyor.


Haymatlos
Mustafa Aydın - 14'

Kendi dillerine, kimliklerine yabancı olan göçmenler, ne geldikleri yere aitler ne de bu topraklara. Onlar vatansız, evsiz, topraksız kalan insanlar. “Haymatlos” Afganistan'dan Türkiye'ye gelmek için günlerce aç susuz yürüyen umut yolcularının yaşamlarına tanıklık ediyor.


Kızgın Topraklar
İsmail Bağcı - 20'

Türkiye Sinema Tarihinde klasikler arasında yer alan, senaristliğini ve yönetmenliğini Yılmaz Güney'in yaptığı, 1971 yapımı ‘Ağıt' filminin sözlü tarih çalışması… ‘Ağıt' filminin ortaya çıkış süreci, Yılmaz Güney'in sinema sanatındaki üretkenliği, dönemin toplumsal ve politik yansımaları; Fatoş Güney, Ahmet Soner, Atilla Olgaç, Arif Erkin, Necip Sarıcı, Şahin Dilbaz ve Ali Atmaca'nın anlatımlarıyla aktarılıyor.


Kül
Aziz Arga - 16'

“Kül” Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesine bağlı Çoğulhan köyündeki 36 yıllık eski bir termik santralin bölgeye etkilerini anlatıyor. Belgesel, bölge halkının yaşadığı göç, çevre ve sağlık sorunlarına odaklanıyor. Geçmişte ilçe statüsünde olan Çoğulhan, göçün etkisiyle köy statüsüne dönmüş durumda. Gökyüzünden yağan küllerin çevreye ve insana etkileri, Çoğulhan sakinlerinin görüşleriyle izleyiciye sunuluyor.


Rüzgarın Götürdüğü
Sılanur Şenol - 17'

Yel değirmenleri bir köyün sakinlerini ikiye böler ve köyde artık huzursuzluk hüküm sürer.


Seval
Ahmet Keçili - 17'

Seval, babasının 1980'li yıllarda işlediği bir suçtan dolayı annesinin de hapse girmesiyle cezaevinde dünyaya gelir. Ailesinin ve kendisinin yaşamış olduğu tüm zorluklara rağmen çocuk ruhunu hiç yitirmeden Adana'nın Aladağ ilçesinin dağlarında babası ve kedisiyle mütevazı bir yaşam sürer.


Smirna'nın Çukuru
Begüm Aksoy - 13'

Bir zamanlar çeşitli milletlerden ve farklı inanç gruplarından insanların iç içe yaşadığı çok kültürlü bir şehir olan İzmir, aynı zamanda pek çok felakete de tanıklık etti. Bunlar içinde hem maddi hem de manevi olarak en yıkıcısı 1922'deki yangındı. Alevler Basmane'deki Surp Krikor Lusavoric Ermeni Hastanesini yokettiğinde ardında derin bir çukur bıraktı. Smirna'nın Çukuru / Çukurhattan aynı zamanda “Utanç Çukuru” olarak da bilinen “Basmane Çukuru”nun tarihini araştırıyor. Film çukurun yalnızca geçmişine yönelmiyor, aynı zamanda geleceğine dair sorular da soruyor.


9:16
Selin Su Kılınçarslan - 21'

Facebook, Twitter ve Instagram'dan sonra dünya çapında bir trende dönüşen TikTok uygulaması kimi kullanıcılar tarafından benimsense de kimi kullanıcılar tarafından yadırgandı. Sosyal medyanın hayatlarımıza dahil ettiği “influencer” kavramının olmazsa olmazı “gösterişli hayat tarzı”nı temelinden değiştiren TikTok, kendi ekosisteminde bu bireyleri dans edip akımlar yaratan, samimi ve gerçek bir görünüme dönüştürmeyi başardı. “9:16”, herkes için kültürel üretim yapılabilen bir platform haline gelen TikTok'un Türkiye'deki sürecine odaklanıyor.


24 Dakika
Alihan Erbaş, Harun Köybaşı - 26'

Müşteri, işveren ve motosikletli kurye… Müşteri için en kötü ihtimal yemeğinin soğuk gelmesi veya hiç gelmemesi. İşletme için en kötü ihtimal müşteri kaybetmek. Kurye için en kötü ihtimal ise bir trafik kazasında ölmek veya sakat kalmak… “24 Dakika” bir meslek grubu olarak motorlu kuryelere ve başta trafik olmak üzere onların yaşadıkları sıkıntılara yakından bakıyor.

Gösterimler ücretsizdir.

Facebook sayfası için tıklayın...

Bilgi için:

Hacettepe Üniversitesi
İletişim Fakültesi
Prodüksiyon Birimi

Sibel Tekin
Tel : (0312) 297 62 25
E-mail: iletisimproduksiyonatolyesi@gmail.com