Dr. Öğr. Üyesi Göze Orhon
İletişim Bilimleri Bölüm Başkan Yardımcısı
İletişim Bilimleri Bölümü
Medya Çalışmaları ABD
HÜ İletişim Fakültesi İletişim Bilimleri Bölümü Edebiyat Fakültesi Binası 06800 Beytepe / Ankara
Ders Programı

Dersler

KLM 647-Bellek Çalışmaları Dersi - Syllabus

2024-2025 Öğretim Yılı Bahar Dönemi
KLM 647 BELLEK ÇALIŞMALARI
Dr. Öğr. Ü. Göze Orhon
gozeorhon@gmail.com

Ders günü ve saati: Perşembe, 11:40-14:30

Dersin amacı:
Bu dersin amacı çağdaş toplumsal bellek tartışmalarını ele almaktır. Bu derste bellek çalışmaları farklı temalar ve tartışma konuları etrafında ele alınacaktır.

Değerlendirme:

Dersten başarılı sayılmak için;

  1. Derse devam etmek
  2. Dersin okumalarını yapmak
  3. Her dersin teması etrafında yazılı sorular üretmek ve ders öncesinde bunları e-posta yoluyla göndermek 
  4. Hem üretilen sorular hem de derste yürüyen tartışmanın aktif bir parçası olmak, derse katkı sağlamak
  5. Yıl sonunda dersten edinilen donanımı kullanarak bir final ödevi hazırlamak

gerekmektedir. Tartışma soruları hazırlamak %30, dersteki tartışmalara aktif biçimde katılmak %30, final ödevi %40 ağırlığında yıl sonu notuna yansır.

Değerlendirme takvimi ve diğer notlar:
Dönem sonu ödevleri en geç & Haziran 2023 tarihinde, softcopy olarak, e-mail yoluyla teslim edilmelidir. Bu tarihten sonra teslim edilen ödevler teslim tarihinden sonraki her gün 10 puan kaybeder. İmla, kaynak gösterme, akademik yazım kurallarına uygunluk ödevlerinden değerlendirilmesinde dikkate alınır.

Derse devam:
Derse devam zorunludur. Derse üç kez gelmeyen öğrenci dersten kalmış sayılır.

1. Hafta - 20 Şubat
Tanışma ve ders üzerine sohbet

2. Hafta - 27 Şubat
Belleğin Toplumsal Tasarımları-Kolektif/Toplumsal Bellek: Kökler

  • Orhon, G. (2013). "İkilikler ve Zıtlıklar: Halbwachs Üzerine Eleştirel bir Değerlendirme". Toplum ve Bilim, 128. 71-83.
  • Marcel, J. C.& Mucchieli, L. “Maurice Halbwachs's mémoire collective”, içinde Cultural Memory Studies (ed. Erll, A.&Nünning A.). Berlin: Walter de Gruyter. 141-149.

3. Hafta - 6 Mart
Kolektif Bellek ve Mahdumları

  • Assmann, A. “Memory, Individual and Collective.” içinde The Oxford Handbook of Contextual Political Analysis, edited by R. E. Goodin and C. Tilly. New York: Oxford University Press, 2006, 210-224.
  • Misztal, B. Theories of Social Remembering. Berkshire: Open University Press, 2003. 50-74.

4. Hafta - 13 Mart
Kimlik, Topluluk, Bellek

  • Assmann J. and Czaplicka J. “Collective Memory and Cultural Identity”, New German Critique 65 (1995): 125- 133.
  • Megill, A. “History, Memory, Identity”, History of the Human Sciences 11(3) (1998). 37-62.

Vaka:
Kaspar Hauser (Google üzerinden kısa bir araştırma yapabilirsiniz)
Meraklısı için:
M. C. Anday-Raziye (roman)

5. Hafta - 20 Mart
Nasıl kavrıyoruz? Bir etkileşim türü olarak bellek, bellek ve öznelerarasılık

  • Orhon, G. (2022). "Bellek ve Etkileşim: Öznelerarası bir Bellek Kavrayışı ve 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekanı". Birikim 392, 69-79.
  • Fine, G. A. and Beim, A. (2007). “Introduction: Interactionist Approaches to Collective Memory”. Symbolic Interaction, 30(1), 1-5.
  • Schmidt, S. J. (2008). “Memory and Remembrance: A Constructivist Approach”, içinde Cultural Memory Studies (ed. Erll, A.&Nünning A.). Berlin: Walter de Gruyter. 191-201.

Meraklısı için:

Freeman, M. (2010). “Telling Stories: Memory and Narrative”. Içinde Memory: Histories, Theories, Debates (ed. Radstone, S.&Schwarz, B.). NY: Fordham University Press. 263-280.

6. Hafta - 27 Mart
Kuşak, Aile, Post-Bellek

  • Hirsch, M. “The Generation of Postmemory”. Poetics Today. 29(1) (2008). 103-128.
  • Schuman, H. and Scott, J. “Generations and Collective Memories”, American Sociological Review, 54 (3) (1989), 359-381
  • Kuhn, Annette. «Memory texts and memory work: Performances of memory in and with visual media.» Memory Studies (Sage), 2010.

Meraklısı için:
Mannheim, K. “The Sociological Problem of Generations.” İçinde Essays on the Sociology of Knowledge Volume 5, edited by in P. Kecskemeti. New York: Routledge and Kegan Paul, 1952.
Kostelanetz, Richard. “Home Movies Reconsidered: An Experiment in Autobiography.” The North American Review, vol. 274, no. 4, 1989, pp. 46–53. JSTOR, www.jstor.org/stable/25125123. Accessed 21 Feb. 2021.

7. Hafta - 3 Nisan

Unutma ve Bellek

  • Connerton, P. “Seven Types of Forgetting”, Memory Studies, 1 (1) (2008): 59-71.
  • Herzog, Ben “'Collective Forgetting' A Reflection on a Residual Expression.” İçinde Sociology of Memory Papers from the Spectrum, edited by N. Packard. Newcastle Upon Tyne: Cambridge Scholars Publishing, 2009. 112-134.

Meraklısı için:

Gönlügür, E.&Sezer, D. (2020). “Therapeutic forgetting, agonistic remembrance: Conflicting memories of Izmir's Kültürpark and contested narratives in contemporary Turkey”, Memory Studies, 1-27.

8. Hafta - 10 Nisan

Travma ve Bellek

  • Özmen, E. (2013). “Bir İktidar Pratiği Olarak Psikiyatri ve Psikoloji: Travma Örneği.-https://birikimdergisi.com/guncel/715/bir-iktidar-pratigi-olarak-psikiyatri-ve-psikoloji-travma-ornegi
  • Keigthley, E. & Pickering, M. “Painful Pasts”, içinde Research Methods for Memory Studies (ed. Keigthley, E. & Pickering, M.). Edinburgh: Edinburgh University Press, 2013. 151-167.

Vaka:
Sivas Katliamı
Meraklısı için:
Dünya Ağrısı-Ayfer Tunç (roman)

Çavdar, O. (2020). Sivas Katliamı: Yas ve Bellek. İstanbul: İletişim.

9. Hafta - 17 Nisan

Okuma haftası. Ders yapılmayacaktır. 

10. Hafta -  24 Nisan
Özür, Af, Bağışlama

  • Bora, T. “Tüm İnsanların Önünde Özür Dilerim”, içinde Bir Daha Asla! Geçmişle Yüzleşme ve Özür, A. Günal ve Özengi Önder (haz.). İstanbul: İletişim. 2013, 81-93.
  • Miller, J. (2015). “Margalit and Derrida on Forgiveness and the Skandalon”-https://www.anotherpanacea.com/2015/07/margalit-and-derrida-on-forgiveness-and-the-skandalon/
  • Kaptanoğlu, C. “Travma, Toplumsal Yas ve Bağışlama”. Birikim 248 (2009). 32-36.

Meraklısı için:
Sezer, D. (2015). “Soykırım, geçmişle yüzleşme, sorumluluk: Raphael Lemkin, Karl Jaspers, Hannah Arendt”, Toplum ve Bilim 132, 7-32.

11. Hafta - 1 Mayıs

Resmi tatil. 

12. Hafta - 8 Mayıs

Bellek ve Nostalji

  • Boym, S. “Nostalgia and Its Discontents”. The Hedgehog Review 9(2). (2017). 7-18.
  • Tannock, S. “Nostalgia Crituque” Cultural Studies 9(3). (1995). 453-464.

 13. Hafta - 15 Mayıs

Yas ve Bellek

  • Butler, J. (2013). Kırılgan Hayat. Çev. Başak Ertür. İstanbul: Metis. 35-63
  • Birdal, S. C. Bir “Karşı-Yas” Çalışması Olarak Hrant Dink Anması”, içinde Neye Yarar Hatıralar? Bellek ve Siyaset Çalışmaları (ed. Parmaksız, P. M. Y.). Ankara: Phoenix, 2013.
  •  Çavdar, O. (2020). Sİvas Katliamı: Yas ve Bellek. İstanbul: İletişim.